A Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoportja 2018-ban szervezte meg Az irodalom és a kultúra éltető közege: a lokális és a regionális című nemzetközi konferenciasorozatának első alkalmát. Karácsony Benőt és Székely Jánost követően az idei, szeptember 21–23. között lezajlott konferencia Bánffy Miklós polihisztor munkássága köré épült. A konferencia kísérőrendezvényeként kiállítás nyílt az egyetem dísztermében Bánffy Miklós és az erdélyi Helikon húsz esztendeje címmel. 

A két évtizedet átfogó kiállítás elsősorban a két világháború közötti erdélyi magyar irodalmi élet sokszínűségét, illetve az évforduló kapcsán a Helikon írói csoportosulás élére álló Bánffy Miklóst, valamint a transzilvanizmus szellemiségét hivatott bemutatni – mondta el Boka László irodalomtörténész, a budapesti Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a kiállítás szövegíró-kurátora.

A kiállításmegnyitót követően kerekasztal-beszélgetést tartottak Szász László 2020-ban megjelent Bánffy-monográfiája kapcsán. Az íróval Szebeni Zsuzsa színháztörténész (Liszt Intézet – Sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Központ) és Boka László irodalomtörténész beszélgetett.

Az eseményekről Erdélyi Hírportál beszámolója itt olvasható.